Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Πιπεριά

Προέρχεται από τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές πατρίδα της είναι η Βραζιλία, ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους η Τζαμάικα. Στην Ευρώπη ήρθε μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, προς το τέλος του 15ου αιώνα.
Ετήσιο λαχανικό, με λευκά λουλούδια και καρπούς διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και πάρα πολλά υβρίδια πιπεριάς, με καρπούς κωνικούς, τετράγωνους, στρογγυλούς κ.λ.π. Το χρώμα των καρπών όταν ωριμάσουν μπορεί να είναι πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή και βιολετί. Η γεύση της μπορεί να είναι γλυκιά, καυτερή ή και πολύ καυτερή.Η περιεκτικότητα σε καψικίνη ( αλκαλοειδές) δίνει την λιγότερο ή περισσότερο καυτερή γεύση. 

Από την πιπεριά (Capsicum anuum) γίνεται και το κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα, προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως από τους λαούς της Κεντρικής Ευρώπης.
Ευδοκιμεί σε θερμά και εύκρατα κλίματα και σε θερμοκρασίες από 20 – 30 C, δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους. Θέλει εδάφη γόνιμα, ελαφρά όξινα, με σχετική υγρασία. Πρέπει πάντα να εφαρμόζουμε τετραετή αμειψισπορά για να μην έχουμε φυτοπαθολογικά προβλήματα.
Υπαίθρια η σπορά μπορεί να γίνει Μάρτιο – Απρίλιο και όταν τα φυτά φθάσουν σε ύψος 15 εκατοστών, τα μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 50 Χ 60 εκατοστά. Μπορούμε βέβαια να προμηθευτούμε και έτοιμα φυτά απευθείας από το εμπόριο.
Η συγκομιδή γίνεται τμηματικά, αρχίζει τον Μάιο και συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο ανάλογα με την εποχή σποράς και φύτευσης.
Είναι καλύτερα να μην φυτέψουμε όλα τα φυτά μαζί, αλλά ανά 2 εβδομάδες, έτσι θα έχουμε συνέχεια φρέσκο προϊόν μέχρι και το φθινόπωρο.
Οι απαιτήσεις της σε θρεπτικά μπορούν να καλυφθούν με την χρήση ενός καλού κομπόστ ή μιας χωνεμένης κοπριά μαζί με κάποια ποσότητα από ορυκτό φωσφορίτη και καλιομαγνήσιο.
Τα 100 γραμμάρια πράσινης πιπεριάς περιέχουν:
• Βρώσιμο τμήμα: 82 %
• Νερό: 92,3 γραμμάρια
• Ενέργεια: 22 Kcal
• Πρωτεΐνες: 0,9 γραμμάρια
• Λιπίδια: 0,3 γραμμάρια
• Υδατάνθρακες : 4,2 γραμμάρια
• Βιταμίνη Β2: 0,03 mg.
• Βιταμίνη Β3: 0,7 mg
• Βιταμίνη C: 151 mg.
• Βιταμίνη Ε: 0,13 mg
• Φώσφορο: 28 mg.
• Ασβέστιο: 17 mg.
• Σίδηρο: 0,7 mg.
• Νάτριο: 2 mg.
• Κάλιο: 210 mg.
Η παραδοσιακή ιατρική, ιδιαίτερα στην καυτερή κόκκινη πιπεριά, δίνει πάρα πολλές ιδιότητες.
Την θεωρεί ορεκτικό, αφροδισιακό, κατά της δυσπεψίας, κατά της αρθρίτιδας και των ρευματισμών, σαν αντικαταθλιπτικό, κατά των αιμορροΐδων, ότι βοηθάει στην επούλωση των πληγών, κατά του συναχιού και των φλεγμονών του λάρυγγα, σαν βοηθητικό κατά του αλκοολισμού και της εξάρτησης από την νικοτίνη, για προβλήματα του προστάτη κ.λ.π.
Στην παραδοσιακή γεωργία η κόκκινη καυτερή πιπεριά , χρησιμοποιείται σαν απωθητικό για τις μελίγκρες.
Χρησιμοποιούνται 20 γρ. σκόνης ( που προήλθε από την άλεση των αποξηραμένων καρπών μαζί με τους σπόρους ) σε 10 λίτρα νερό. Με το υλικό αυτό ψεκάζουμε κάθε εβδομάδα τα φυτά μας.
 του Ηλία Κάνταρου
πηγή : http://realfarm.gr/kalokairina/piperia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου