Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ (δημοσιευμένο  17 Ιουλίου 2014 http://www.santonews.com/dimosies-toualetes-sta-paralies.santonews

Φίλοι μου,
Πριν μερικές μέρες διαβάσαμε όλοι για την νέα μεγάλη και σπουδαία διάκριση της Σαντορίνης ως Βασίλισσα

του κόσμου καθώς περίπου ένα εκατομμύριο αναγνώστες ενός μεγάλου ταξιδιωτικού περιοδικού του κόσμου την ψήφισαν ως το καλύτερο νησί του πλανήτη και φυσικά κορυφαία στην Ευρώπη. Σκεφτείτε ότι είμαστε πρώτοι από Hawaii, Bali, Galápagos κλπ.
Το χάρηκα όσο και εσείς που είδα ότι το νησί μας έχει τόσους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Όμως νομίζω ότι το νησί μας είναι άξιο θαυμασμού από μόνο του και όχι γιατί εμείς έχουμε κάνει κάτι γι αυτό.
Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω προκειμένου να εκφράσω την απορία μου για αυτή την τόσο σπουδαία διάκριση που πήραμε.
Δεν ξέρω αν οι Αρχές του νησιού μας έχουν καταλάβει την ευθύνη αυτής της διάκρισης και όχι μόνον αυτής γιατί έχουμε και άλλες διακρίσεις κατά καιρούς και τι κάνουν για αυτό

ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΕΜΕΙΣ;

Δεν ξέρω πως είναι δυνατόν να αρέσει έτσι όπως είναι το νησί μας σήμερα, αφού δεν νομίζω ότι εμείς ή ο Δήμος μας έχει προσφέρει κάτι ξεχωριστό εκτός απ αυτά που το ίδιο το νησί μας προσφέρει Καλντέρα, Αρχαιολογικοί χώροι, Ηλιοβασίλεμα, Παραλίες κλπ.
Μπορεί να στενοχωρήσω κάποιους με αυτές τις απόψεις , αλλά τι να κάνουμε έτσι σκέπτομαι όταν ζώντας όλη μου την ζωή σ αυτό το Νησί γνωρίζω από πρώτο χέρι την εξέλιξη του και τι έχουμε κάνει εμείς όλοι γι αυτό το Νησί.
Με την ευκαιρία αυτή θα μείνω σε ένα μόνο θέμα που χρόνια τώρα δεν νομίζω κανείς να έχει δώσει την ανάλογη σημασία. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ.
Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω για αυτό το θέμα που πολλές φορές έχει γίνει αιτία σε ιδιώτες καταστηματάρχες ξενοδόχους κλπ να καθυστερήσει η έγκριση άδειας λειτουργίας έως ότου διορθώσουν το μέγεθος του προθάλαμου της τουαλέτας ή αν η βρύση είναι αριστερά ή δεξιά και βέβαια αν έχουν τουαλέτα για ΑΜΕΑ στο χώρο τους (πράγματα που καλώς η πολιτεία έχει υποχρεώσει να υπάρχουν) και από την άλλη μεριά να επιτρέπετε η λειτουργία μιας παραλίας χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (που αν ήταν ιδιώτης θα έπρεπε να έχει).

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΜΑΡΙ
Που είναι ο ανάλογος αριθμός τουαλετών αλλά έστω και μιας τουαλέτας που πρέπει να έχει (για να μην πω και άλλα πολλά ναυαγοσώστες κλπ), και βέβαια αυτή την έλλειψη αυτή την «υποχρέωση» την έχει αναλάβει ο καταστηματάρχης(πιθανόν να είναι και κάποιος που είχε πρόβλημα με τον νιπτήρα όταν ζητούσε την άδεια του καταστήματος του) που βρίσκεται πιο κοντά στον λουόμενο (γιατί που να πάει αυτός που έχει ανάγκη σε κάποιο καντούνι πίσω από κανένα αυτοκίνητο ή στην θάλασσα; ).
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει στα χωριά αλλά και στην καλντέρα μας όχι μόνο στις παραλίες.
Μήπως αν και αργά είναι ώρα οι αρμόδιοι να δουν πόσοι επισκέπτες δέχονται τα Φηρά για παράδειγμα και να προσθέσουν ανάλογους χώρους;.
Μήπως αν και αργά πρέπει όλοι μαζί κάτοικοι, επαγγελματίες αλλά και οι τοπικοί μας άρχοντες να καταγράφουμε ένα- ένα τα προβλήματα που συναντούμε στη καθημερινότητα μας και να φροντίσουμε να τα διορθώσουμε;.
Μήπως είναι ώρα να μην μας προβληματίζει μια πρωτιά του Νησιού μας σε κάποιο περιοδικό (που φυσικά είναι πάρα πολύ καλή) ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ να είναι πρώτο επειδή εμείς φροντίζουμε για την ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΑΣ και όχι Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΑΣ για μας;
Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου