Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ (δημοσιευμένο 19 Ιουνίου 2014 http://www.santonews.com/apoklismos-ton-amea-apo-tis-paralies.santonews )

Φίλοι μου,
Είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και το θέμα που θα θελα να σχολιάσω είναι σχετικό με τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα Α.Μ.Ε.Α., όπως έχει επικρατήσει να λέγονται. Ίσως κάποιοι θεωρήσουν πως δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή.

Πιθανόν. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Όσοι πάντως διαφωνούν καλύτερα μην διαβάσουν αυτές τις σκέψεις. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα μιας και πριν λίγες μέρες έπρεπε να δώσω μια λύση σε κάποιον φίλο που ήρθε στην Σαντορίνη. Κάθε λύση όμως πρέπει να έχει και γενικό χαρακτήρα.
Ζω στην Σαντορίνη 52 χρόνια, εδώ μεγάλωσα, εδώ δουλεύω, εδώ είναι η οικογένεια μου εδώ είναι οι φίλοι μου. Εδώ σ’ αυτό το νησί, στη Σαντορίνη μας ,κάθε χρόνο έρχονται χιλιάδες τουρίστες που είναι όνειρο ζωής τους να δουν ένα ηλιοβασίλεμα, να χαρούν το μοναδικό του τοπίο και να κάνουν ένα μπάνιο στις υπέροχες παραλίες μας.ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
                       
Πόσο πιο οργανωμένο, πολιτισμένο και αναβαθμισμένο σε υπηρεσίες θα φαινόταν το νησί μας μόνο από την ύπαρξη μιας απλής ράμπας
Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε ένα σοβαρό έλλειμμα (πλέον των άλλων που δεν είναι της ώρας να αναφερθώ). Χρειαζόμαστε μια ράμπα για Α.Μ.Ε.Α . Μια ράμπα που θα βοηθήσει το φίλο μας, τη μάννα μας, το επισκέπτη του νησιού μας, όποιον έχει κινητικά προβλήματα να κάνει ένα μπάνιο στην θάλασσα μας. Για φανταστείτε έστω στις δυο τρεις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού μας να υπήρχε μια τέτοια κατασκευή- λέω μεγαλύτερες γιατί εκεί θα υπάρχει και καλύτερη επίβλεψη- πόσους ανθρώπους θα ανακούφιζαν και θα τους έδιναν όσα όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν χωρίς κανένα εμπόδιο;.
Πόσο πιο οργανωμένο, πολιτισμένο και αναβαθμισμένο σε υπηρεσίες θα φαινόταν το νησί μας μόνο από την ύπαρξη μιας απλής ράμπας για να μπορεί ένας Α.Μ.Ε.Α να έχει πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς να πρέπει να επιστρατευτούν 10 άνθρωποι;. Όλοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν δυσκολία κινήσεων για πολλούς λόγους. Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι, ώστε σε αυτό το σύγχρονο, πολιτισμένο, ξακουστό και πρώτο σε παγκόσμια κλίμακα επισκέψεων νησί, να μην αγνοούμε ανθρώπους που μια ατυχία τους στέρησε όσα οι υπόλοιποι χαιρόμαστε ανεμπόδιστα;.
Άραγε τι θα πει πολιτισμός;. Δεν σημαίνει πρώτα απ’ όλα, ίσες ευκαιρίες για όλους;.
Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου