Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΚΛΑΔΕΜΑ, ΟΠΩΣ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ;

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ (δημοσιευμένο 12 Ιουνίου 2014 http://www.santonews.com/kladema-opos-petsokomma.santonews )

Φίλοι μου
Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται από τα ΜΜΕ της τοπικής μας κοινωνίας (ΙΝΤΕΡΝΕΤ) να αναφερθώ στο κλάδεμα των δένδρων που ανήκουν σε όλους μας , δηλ στο κλάδεμα των δενδροστοιχιών των κεντρικών δρόμων του νησιού μας και όχι μόνο σ αυτά αλλά και στα δένδρα που
είναι σε άλλους χώρους του δήμου μας (σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ).
 

Με μεγάλη έκπληξη είδα προ ημερών ( ξανά ) σε ένα χωριό μας ένα γερανό και κάποιους εργάτες να κλαδεύουν (πετσοκόβουν) ευκαλύπτους . Επιτέλους δεν πρέπει κάποιος να ενδιαφερθεί σοβαρά για αυτό το θέμα;. Πριν 60 -70 χρόνια κάποιοι πατεράδες και παππούδες μας φύτεψαν αυτούς τους ευκαλύπτους και με πραγματική στέρηση νερού, με το παγούρι το νερό που είχαν πιούν προτιμούσαν να ποτίσουν αυτά τα δένδρα και να κάνουν μια ευχή να βρουν κάτι τα παιδιά και τα εγγόνια τους δηλαδή εμείς και σήμερα εμείς αντί να τιμήσουμε τον αγώνα και την αγωνία τους για να «πιάσει» αυτό το δένδρο πάμε και το πετσοκόβουμε γιατί πετσόκομμα είναι αυτό που γίνεται από ΔΗΜΟ, ΔΕΗ και όποιους άλλους καλοθελητές λένε ότι αγαπούν το πράσινο.

 
Θα αιτιολογήσω γιατί είναι πετσόκομμα το «κλάδεμα» που κάνουν τώρα όποιοι το κάνουν αυτή την εποχή.
1.Αλλάζουν το κέντρο βάρους των δένδρων και είναι πολύ εύκολο να σπάσει ένα κλαδί, αλλά και ο κεντρικός κορμός του δένδρου με απρόσμενα αποτελέσματα.
2.Είναι εποχή ανάπτυξης των δένδρων και με το κλάδεμα χάνουν πολλά υγρά που είναι δύσκολο να τα αναπληρώσουν αυτή την εποχή
3.Είναι εποχή ανθοφορίας και έχει σαν συνέπεια να υπάρχει λιγότερη τροφή για τα μελίσσια που είναι πολύ καθοριστικά για την βιοποικιλότητα μας.
 

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα αρνητικά που μπορεί να δημιουργήσει ένα ανεξέλικτο πετσόκομμα των δένδρων όπως επίσης και πάρα πολλά θετικά αν αυτό γίνει με σύστημα και με ανάλογη μελέτη του τρόπου κλαδέματος και της εποχής.
 

Τέλος να υπενθυμίσω για μια ακόμα φορά σ αυτούς που φροντίζουν τα δημοτικά δένδρα ας μετρήσουν τα ΞΕΡΑ ΔΕΝΔΡΑ που υπάρχουν ας τα αποσύρουν είναι ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ και αν θέλουν να κάνουν κάτι για να τους θυμούνται ας φροντίσουν να δημιουργήσουν και νέες δενδροστοιχίες χώρος υπάρχει.

Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου