Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ: ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ (δημοσιευμένο 9 Οκτωβρίου 2014,  http://www.santonews.com/kladema-dentron-ta-idia-pantelaki-mou.santonews
Φίλοι μου,
Οι παροιμίες του λαού μας είναι πολλές, κατάλληλες για κάθε περίπτωση. Θα αρχίσω μ αυτές γιατί έτσι κι αλλιώς αυτά που θέλω να πω τα έχω πει ξανά. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις κτύπα όσο θέλεις βρόντα,

και τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.
Στις 12/06/2014,ειχα προσπαθήσει να περιγράψω όσο μπορώ καλλίτερα αυτό που γίνεται στις δενδροστοιχίες του νησιού μας με το κλάδεμα των δένδρων περιγράφοντας το ως ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ και όχι κλάδεμα http://www.santonews.com/kladema-opos-petsokomma.santonews .
Χωρίς να περιμένω πολλά πράγματα, είχα την ελπίδα πως οι αρχές του νησιού μας, αν τύχαινε να

Φωτό αρχείου
διαβάσουν ή να ακούσουν αυτά που έγραφα για το ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ που γίνεται στα λιγοστά δένδρα που διαθέτουμε στο νησί μας ίσως να άλλαζε ο τρόπος κλαδέματος. Μάταια όμως μάλλον έκανα λάθος, δεν διάβασαν ή δεν άκουσαν τίποτα, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι και σήμερα ακόμα συνεχίζεται το ίδιο.
Νομίζω ότι πρέπει να αναφερθώ για μια ακόμα φορά στην ζημιά που προκαλούν αυτοί που υποτείθεται πως «κλαδεύουν» τα λιγοστά δένδρα του νησιού μας όχι γιατί τα κλαδεύουν, αλλά πώς τα κλαδεύουν.
Μια βόλτα στο νησί μας είναι αρκετή για να δει κανείς αυτά που προσπαθώ να περιγράψω. Θα δει δένδρα που ενώ δεν τα ενοχλεί ο αέρας προκειμένου να γέρνουν αριστερά ή δεξιά, το κακό κλάδεμα τα έχει γύρει από την μια μόνο πλευρά μεταβάλλοντας το κέντρο βάρους τους με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα στον πρώτο δυνατό αέρα να πέσουν με τα ανάλογα κακά αποτελέσματα. Η γνώμη μου σ αυτή την περίπτωση είναι την κατάλληλη εποχή ανάλογα το είδος του δένδρου (ευκάλυπτος τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου) να κοπεί στα 2,5-3 μέτρα και να ξαναγίνει ένα δυνατό και όμορφο δένδρο, φροντίζοντας κάθε χρόνο την κόμη του να μην ξεπερνά το επιθυμητό ύψος.
Ας το φροντίσουν οι αρμόδιοι και ας δουν παράλληλα νέες δενδροστοιχίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε με τα ίδια ή άλλα δένδρα ίσως καταλληλότερα απ αυτά που υπάρχουν σήμερα στο νησί μας .
με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου