Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με αυξημένη εξυπνάδα και πλούτο

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του μητρικού θηλασμού τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το μωρό να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με αυξημένη
νοημοσύνη, αλλά και εισόδημα.
Το συμπέρασμα ανήκει σε μεγάλη βραζιλιάνικη έρευνα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πελότας, που δημοσιεύεται στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “Lancet Global Health”.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπερνάρντο Λέσα Χόρτα παρακολούθησαν την εξέλιξη σχεδόν 3.500 μωρών από τη στιγμή της γέννησης και για 30 ολόκληρα χρόνια.
Όπως είπε ο Μπερνάρντο Χόρτα, «οι επιπτώσεις του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη νοημοσύνη του παιδιού είναι καλά στοιχειοθετημένες, όμως μέχρι σήμερα, ήταν ασαφές κατά πόσο αυτή η επίπτωση συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Η έρευνά μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο παρατεταμένος θηλασμός όχι μόνο βελτιώνει τη νοημοσύνη έως τουλάχιστον την ηλικία των 30 ετών, αλλά επίσης έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς βελτιώνει το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος».
Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε τεστ νοημοσύνης και σε εισοδηματικά στοιχεία και στη συνέχεια τα συσχέτισαν με δεδομένα για τη διάρκεια του θηλασμού.
Η στατιστική ανάλυση απέδειξε ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη χρονική διάρκεια του θηλασμού και στις κατοπινές επιδόσεις του ατόμου ως προς το νοητικό, το μορφωτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο.
Ενδεικτικά, ένα μωρό που είχε θηλάσει επί ένα έτος, εμφάνιζε ως ενήλικος τέσσερεις μονάδες υψηλότερο δείκτη IQ κατά μέσο όρο, είχε σπουδάσει ένα έτος περισσότερο και είχε εισόδημα περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με κάποιον που ως μωρό είχε θηλάσει λιγότερο από ένα μήνα.
Ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτή τη συσχέτιση, κατά τους βραζιλιάνους επιστήμονες, έχει να κάνει πιθανώς με την παρουσία των κορεσμένων λιπαρών οξέων (DHAs) στο μητρικό γάλα, ουσίες που παίζουν ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο γάλα θηλάζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ουσιών απορροφά, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην κατοπινή ζωή του.
Οι ειδικοί αναμένουν και άλλες αντίστοιχες μελέτες προτού καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.
econews
πηγή:http://www.econews.gr/2015/03/18/mitrikos-thilasmos-iq-121264/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου