Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Το μανιτάρι pleurotus
Το μανιτάρι αυτό είναι ένα απο τα εξαιρετικα φαγωσιμα μανιτάρια είτε σαν
αυτοφυές είτε σαν καλλιεργουμενο. Ανήκει στην κλάση των βασιδιομυκήτων και στην Ευρωπη απαντώνται περισσότερα απο 40 είδη του γένους αυτού. Τα σπουδαιότερα ειδη ειναι τα ostreatus, florida, eryngii, cornucoriae κα. Στη χώρα μας απαντώνται απο τους λευκώνες της θράκης έως τους ελαιώνες της Κρήτης. Μακροσκοπικά παρατηρούμε το καπέλλο που μπορεί να ξεκινά κατευθείαν απο το ξύλο των δέντρων που συμβιεί. Καθώς βγαίνουν πολλα μαζί η αποικία παρουσιάζεται σαν μία ομάδα απο κολλημένα στρείδια που έχουν αναποδογυριστεί. Η διάμετρος του είναι μέχρι 15 εκατοστά και το χρώμα εξαρτάται απο το φωτισμό. Για αυτό οι αποχρώσεις είναι κίτρινες, γκρίζες, υποφαιές, υπολευκες και καφέ. Τα ελάσματα είναι συνήθως υποφαια και αναστομώνονται ή όχι. Ο στύπος είναι υπολευκος , κοντός, κυλινδρικό και συμπαγής , διαμέτρου 1 εκατοστού και μήκος όχι μεγαλύτερο απο 4 εκατοστά. Βιολογικά οι μύκητες αυτού του είδους διαθέτουν μεγάλη ικανότητα σαπροφυτικού χαρακτήρα και αποικούν κυτταρινούχα υποστρώματα σε δέντρα με μαλακό ξύλο. Σε σκληρά ξύλα, το μυκήλιο αναπτύσσεται βραδύτερα. Ορισμένα δεντρα τα οποία φιλοξενούν το μύκητα είναι η λεύκα, ιτιά, καστανιά, βελανιδιά, μουρια, φιλύρα, ευφορβία, σφένδαμος, καρυδιά, ψευδοακακία, σήμυδα, οξυά.
Περιβάλλον.·Φώς. Δεν χρειάζεται για να αναπτυχθεί το μυκήλιο ή για να βλαστήσουν τα σπόρια. Είναι ομως απαραίτητο για τον σχηματισμό των καταβολών της καρποφοριάς και για την κανονική μορφολογία του μυκηλιου.· Θερμοκρασία. Η άριστη θερμοκρασία για ολα τα είδη του μανιταριού κυμαίνεται απο 25-30ο C.· Διοξείδιο του άνθρακα. Κατα την εξάπλωση του μυκηλιου στο υποστρωμα απαιτούνται μεγάλα ποσά υγρασίας και διοξειδίου του άνθρακα. Με κάλυμμα πλαστικού επιτυγχάνεται αυτός ο σκοπος.  Οι ανάγκες της καλλιεργειας σε οξυγόνο κατα το σχηματισμό των καρποφοριών που γίνεται σε αερόβιες συνθήκες είναι μεγάλες.· ΡΗ. Η κανονική οξύτητα είναι μεταξύ 5,5-6. Το μυκήλιο παρεμποδίζεται για τιμές χαμηλότερες του 4 και πανω 7
· Υγρασια. Απαραίτητη για την αναπτυξη του μυκηλλιου είναι η υψηλή σχετική υγρασία.Παραγωγική διαδικασία. Κατἀρχήν, η προετοιμασία του υποστρώματος αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας παραγωγής και συνίσταται στον τεμαχισμό και ύγρανση του αχύρου σε ειδικό χώρο. Η υγρασία που θα αποκτήσει το άχυρο φτάνει το 70%. Εν συνεχεία ανακατεύεται το κομμένο άχυρο με αζωτούχο φυτικό υπόλλειμα οπως υπολείμματα βύνης , σόγιας κλπ που έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε Ν αλλα μικρή αναλογία στο μίγμα. Μπορούμε να προσθέσουμε και γύψο. Κατόπιν, ακολουθεί η διαδικασία της παστερίωσης του μίγματος στους 80ο C, και διαρκεί για 8 ώρες ενώ μετά κατεβαίνει για 2-3ημέρες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Με την παστερίωση επιδιώκουμε την εξουδετέρωση μικροοργανισμών , ανταγωνιστικών προς τον μύκητα αλλα και την απελευθέρωση συστατικών όπως σακχάρων και φαινολών. Ο εμβολιασμος του υποστρώματος με σπόρο γίνεται μηχανικά ή με τα χερια.  Μολις τελείωσει ο εμβολιασμος, οι σακκούλες με το μίγμα και το μυκήλλιο οδηγούνται στους θαλάμους παραγωγής ή επώασης. Η κανονική θερμοκρασία για την επώαση είναι μεταξύ 25-30ο C, και η ΣΥ φτάνει το 80%. Ανανέωση αέρα δεν χρειάζεται αλλα το σύστημα ανακυκλοφορίας μπορεί να λειτουργεί περιοδικά για να εξασφαλίζονται ομοιόμορφες συνθήκες. Η ανάπτυξη του μυκηλιου ολοκληρώνεται σε διάστημα 21 ημερων. Για να διευκολύνουμε την έναρξη σχηματισμού των καρποφοριών πρέπει να μειώσουμε τον αερισμό για να αυξηθεί το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα , να μειώσουμε τον φωτισμό  και να αυξήσουμε τα ποσοστά υγρασίας 90-95%. Μόλις πραγματοποιηθεί η έναρξη σχηματισμού των καρποφοριών, πρέπει να ανανεώνουμε τον αέρα με συχνότητα 8-10 αλλαγών ανά ώρα , να αύξησουμε την ενταση φωτισμού και να κατεβάσουμε την σχετική υγρασία στο επίπεδο 80%.
Συγκομιδή. Το πρώτο κύμα συγκομιδής αντιπροσωπεύει μέχρι το 15% του βάρους του νωπου υποστρώματος. Τα επόμενα κύματα είναι μειωμένα και διαρκούν 7-8 εβδομάδες. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια , ξεκολλώντας απο την σακκούλα μεμονωμένα μανιτάρια ή ολόκληρες αποικίες.
Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

anastagra@yahoo.gr.
Πηγή:http://www.agrocapital.gr/Category/Kalliergies/Article/12949/to-manitari-pleurotus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου