Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Μείωση 40% των αποθεμάτων νερού έως το 2030Η ποσότητα διαθέσιμου νερού μπορεί να μειωθεί έως και 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, εκτός εάν αλλάξει δραματικά ο τρόπος διαχείρισής του, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε πρόσφατη έκθεσή του.

Πολλά υπόγεια αποθέματα νερού είναι ήδη σχεδόν εξαντλημένα, ενώ οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να γίνουν πιο ασταθείς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, θα χρειαστούν περισσότερα υπόγεια ύδατα για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την προσωπική κατανάλωση.

Η έκθεση προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 55% έως το 2050, ωστόσο τα αποθέματα ταυτόχρονα ολοένα και θα λιγοστεύουν. Αν οι σημερινές τάσεις χρήσης δεν αλλάξουν, τότε ο κόσμος θα διαθέτει μόνο το 60 τοις εκατό του απαιτούμενου νερού το 2030, αναφέρει η έκθεση.
Η μείωση των αποθεμάτων νερού θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τις καλλιέργειες, τη βιομηχανία και διάφορα οικοσυστήματα, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσει περισσότερες ασθένειες και φτώχεια, καθώς και πολεμικές συγκρούσεις.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να χαράξουν νέες πολιτικές διαχείρισης του νερού, καθώς σε αρκετές χώρες όπως η Ινδία, δε βρίσκονται σε εφαρμογή νόμοι για την προστασία του και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Εξάλλου στην Ινδία όπου υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα η μείωση των αποθεμάτων εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 50%.
Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η κλιματική αλλαγή καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες διαταράσσουν τις βροχοπτώσεις.
Σήμερα, περίπου 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προβληματική πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, καταλήγει η έκθεση, προειδοποιώντας πως η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πάντα εγγύηση για ευρύτερη κοινωνική πρόοδο και άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/story/930177/meiosi-40-ton-apothematon-nerou-eos-to-2030


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου